Wednesday, August 3, 2016

JALAN-JALAN HARI RAYA

assalamualaikum...

di minggu-minggu akhir Syawal ni, bnyk pulak open house diorg buat...aku ape lagi..kje melantak ajer leeee....hahahahahahha.... rezeki sudah depan mata... save sikit tak payah masak...gitu...

aku cube try sume jamuan yg ade dari pagi smpi la ke malam.. letih weyhhh... letih perut kje makan aje...hahahhahahaa...bole gituuu...











aktiviti ni dari pagi sampai ler ke malam.... mmg moncit pewot oiii...hahahhahahaha...
ok..habis ni kite diet hokey.... diet...diet...yuppp....
(mcm xkonfiden je kan nak diet...hahahaahhahaahha)


okey lah geng.... see u next time...daaaaa......

RAHSIA TAHI LALAT

Assalamualaikum kawan-kawan semua....

haaa....hari ni nak share sesuatu...ni pon copy paste dari en Google... so...kite da tau lah artikel ni bkn rekaan..tapi hasil carian en. Google

ok jom kite tebgok rahsia tahi lalat...tahi lalat korang banyak x? klu bnyk mknanya korang mmg bg lalat berak la...hahahahahhaha...ok2...jom kite bace maksud tahi lalat korang tu ape mknanya..... cekidautttt

Tahi Lalat di:
@Ubun-ubun - Tamak. akan harta benda, jahat dan jahil
@Unyeng-unyeng - Banyak akal, pendiam tapi cerdas
@Kepala bagian belakang - Dapat dipercaya, pemberani dan sabar
@Kepala sebelah kanan - Banyak rezeki
@Kepala sebelah kiri - Wataknya buruk
@Dahi kanan atau kiri - Wataknya buruk
@Dahi tengah-tengah - Pandai dan baik hati
@Pelipis kanan atau kiri - Banyak rezeki
@Kelopak mata atas kanan/kiri - Pandai membawa diri
@Kelopak mata bawah kanan/kiri - Sering menderita
@Ujung mata kanan/kiri - Dapat dipercaya dan pendiam
@Pangkal hidung - Pandai dan baik hati
@Alis kanan - Suka menolong
@Alis kiri - Dicintai banyak orang
@Hidung - Banyak rezeki
@Hidung bawah - Pandai bicara, banyak rezeki


@Bibir atas - Cerdas, banyak rezeki, Cerewet !!

@Bibir bawah - Baik hati
@Pipi kanan/kiri - Dermawan
@Pipi tengah - Disukai
@Ujung mulut kanan - Pandai bicara
@Dagu - Pandai bicara dan jujur
@Telinga kanan - Keras dan mudah marah
@Telinga kiri - Pandai dan jujur


@Leher depan - Bijaksana

@Leher belakang - Kecil hati, putus asa
@Bahu kanan - Pendiriannya teguh
@Bahu kiri - Pikirannya selalu ruwet
@Buah dada kanan/kiri - Nafsunya besar
@Antara buah dada - Baik hati
@Punggung - Dapat dipercaya
@Tengah perut - Dapat dipercaya
@Pinggang - Jujur dan tabah
@Pantat - Sering menderita
@Pangkal paha - Tangkas dan banyak rezeki
@Kemaluan - Nafsunya besar
@Lutut depan - Kuat berjalan
@Lutut sebelah dalam - Hatinya tidak tetap
@Betis - Dapat dipercaya
@Tulang kaki kanan - Pemboros
@Tulang kaki kiri - Pemberani
@Pergelangan kaki - Kuat berjalan
@Tumit - Tidak dapat dipercaya
@Jari-jari kaki - Suka bekerja
@Lengan kanan/kiri - Suka bekerja
@Telapak kaki - Baik hati
@Telapak tangan kanan - Pandai menyimpan harta
@Telapak tangan kiri - Pemboros
@Telapak belakang - Kuat kaya
@Ujung siku - Baik hati
@Siku bagian dalam - Selalu tabah
@Jari-jari tangan - Banyak rezeki
@Pergelangan tangan - Pemboros

haaa...so listkan tahi lalat korang kat mane.. pastu bace ade yg kne tak....klu tmpt tu xde mkna, mksud mmg lalat la yg da berak... hahahhahahahaahaha




**gambar semua ehsan en. Google tau....**

Monday, July 18, 2016

sambal sotong cili api

BAHAN-BAHAN


300 g sotong ( di bersihkan dan di potong2 )
10 -15 cili padi ( ikut kepedasan yang diingini ) – dikisar
1 labu bawang besar ( dikisar )
3 ulas bawang putih ( dikisar )
1/2 inci halia ( dikisar )
1 batang serai ( di kisar )
1 biji buah tomato ( di kisar )
2 sudu besar santan pekat atau susu cair
garam secukup rasa
gula secukup rasa
perasa ( optional )
minyak untuk menumis

Cara Penyediaan

1. Tumis bahan2 yang telah dikisar hingga kering air dan pecah minyak.
2. Masukkan susu cair atau santan, garam, gula dan perasa ke dalam bahan tumisan.
3. Kacau rata dan masak lagi hingga betul- betul kering airnya.
4. Masukkan sotong dan sesuaikan rasa. Bila sotong masak bolehlah di angkat dan dihidangkan.

gambar dari pakcik gugel....sbb sy blom buat lg..bru mik resepi...hahahahahha

cara mudah mencari muka surat dalam Al-Quran

Assalamualaikum dan Salam sejahtera
For sharing.
Cara mudah mencari muka surat dlm Quran..!!!
Mari Kita Cuba....!
Al-Quran adalah peninggalan Rasulullah kpd kita semua umatnya. Ada 2 benda yg Nabi Muhammad s.a.w tinggalkan kepada kita iaitu Al-Quran dan juga Sunnah utk kita semua amalkan. Berapa kali korang baca Al-Quran sehari? 1 kali? 2 kali atau dalam solat sahaja? Pahala paling senang nk dapat adalah melalui pembacaan Al-Quran kerana setiap huruf diberikan 10 pahala, tambahan pula Al_Quran adalah kalam Allah (dtg daripada Allah sendiri bukan diciptakan manusia)

Tip yg nk kongsikan ni adalah cara utk menghafal muka surat setiap juzuk Al-Quran. Memang menakjubkan kerana hanya dengan menggunakan formula matematik ringkas, kita dapat tau muka surat setiap juzuk Al-Quran.


Jom sama2 kita belajar...

Contoh 1
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 5 di halaman ke berapa:5-1 = 4, 4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8. Letakkan no 2 selepas jawapan.Jadi, juzuk 5 adalah pada halaman 82 Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzuk 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 10 di halaman ke berapa:10-1 = 9, 9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18 Letakkan no 2 selepas jawapan.Jadi, juzuk 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3
Jika anda ingin mengetahui Juzuk 23 di halaman ke berapa:23-1 = 22, 22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44 Letakkan no 2 selepas jawapan.Jadi, juzu 23 adalah pada halaman 442Subhanallah, memang menakjubkan. Sama2 kita kongsikan kepada kawan2 kita, adik2 kita, famili2 kita supaya kita sama2 mendapat pahala...

cmner? dpt x?

SALAM AIDILFITRI 2016

Assalamualaikum awak-awak semua...

masih dalam mood raya lagi tak??? raya kan sebulan...hihihihi...errrr...puasa?? xckup sebulan?? OMG!!! klu perempuan dimaafkan kerana mmg ade waktu2 khasnye dikecualikan..yg lelaki nih> amboiii...biase dia tuh...ape alasan xpose? hahaha..tak pe lah...selagi dibulan syawal...selgi tu lah kite beraya.....

Uols beraya kat mane tahun ni? kite xberaya kat opis dlu tahun ni..pastu tengahari raya baru gerak balik kg... Boss suh beraya kt opis dlu baru boleh balik kg...huhuuhuhuhu

disebabkan tu lah tahun ni tak de album raya satu famly...album ade tp album campur-campur...kikikikiki...anak2 bgambo ngn tok nenek diorg kami berdua gmbo dlm kete..pon boleh kann.. anak-anak da pos balik kg dulu...mak ayahnye tggl lg di KL yg penuh pancaroba ni

jom layan gegambo raye kami..


ni baru sampai dari KL trus mik gmbo..sbb yg beso je masih lengkap berbaju...yg kecik sume da bogel ngn baju biase

nmpk tak... baby baru dlm empayar Mad Noor

Inilah gambo famly raye...tp kite ngn en hasben xder...anak2 aje ade....uwwwaaaaaaa....



kami dari kejauhan....OTW nak balik kg... sampai kg dah petang...

seronok diorang sedondon

ni ler sebabnye xleh balik kg lagi... beraya ngan boss dulu

peace yooo....pagi2 hensem n comel...da ptg sume mcm belacan dah...

nk ckp ape pasal gmbo ni??? hahahahhaha
ni kasual ckit dressing...ala2 kepop...

  Okey lah...SELAMAT HARI RAYA untuk anda semua..... ok bai...  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.