Saturday, December 31, 2011

7 sebab kenapa anda selalu letih.....

Selalu letih dan tidak bermaya?.... Tidur cukup tetapi masih terasa mengantuk dan keletihan? Sebelum anda cuba menyalahkan cara hidup anda yang sibuk dan urusan rumahtangga, cuba selami sebab-sebab ini yang mungkin menjadi dalang terhadap masalah keletihan anda itu.

Sebab 1: Kekurangan darah

Sekiranya anda masih muda dalam usia reproduktif dan mengalami haid yang 'heavy' setiap bulan, atau anda baru sahaja melahirkan anak beberapa miggu yang lepas, atau anda di diagnoskan mengalami fibroid, kehilangan darah mungkin penyebab terhadap keletihan anda.
Pendarahan haid atau faraj mengurangkan sel-sel darah merah yang membawa oksigen dari paru-paru ke sistem dan organ badan anda yang lain. Kekurangan oksigen pada organ menyebabkan anda cepat letih dan tidak bermaya.
Lain-lain sebab yang yang mendorong kepada kekurangan darah termasuklah: kekurangan vitamin seperti zat besi, folik dan vitamin B. Kekurangan darah juga mungkin berasal dari penyakit buah pinggang.
Gejala kekurangan darah yang lain termasuk: pening, kesejukkan dan rasa mudah terganggu. Ujian darah dengan senang dapat membuat diagnosa ini. Rawatan termasuk makan sayuran hijau seperti brokoli, bayam dan daging merah dan supplement yang diberi oleh doktor.

Sebab ke 2 : Kekurangan Hormon Tiroid

Sekiranya anda terasa lembab secara fizikal atau mental dan sedikit murung, anda mungkin mengalami hypotiroidism, satu masalah kekurangan hormon tiroid yang mengurangkan metabolisma badan dan memperlahan sistem badan untuk beroperasi.
Dikatakan 17% wanita mengalami hypotiroidism dan mereka langsung tidak mengetahuinya. Ujian darah T3 dan T4 dengan mudah dapat mengesan masalah ini dan selepas rawatan, anda akan merasa bertenaga semula.

Sebab ke 3: Jangkitan Kuman air kencing (UTI)

Walaupun kebanyakkan dari simtom lebih kepada sakit semasa kencing dan kerap ke tandas, keletihan memanjang juga merupakan salah satu gejala kencing berkuman. Tidak semua yang mempunyai simtom yang jelas seperti pedih semasa kencing dan segelintir yang lain mungkin tidak mengalami gejala langsung.
UTI disebabkan oleh jangkitan bakteria yang mungkin terdorong oleh amalan penjagaan faraj yang tidak sihat. Hubungan seks juga meninggikan risiko UTI kerana kuman dari faraj mungkin ditolak ke salur kencing semasa seks.
Ujian air kencing adalah mudah dan cepat dalam membuat diagnosa dan rawatan termasuklah ubat anti-biotik. Sekiranya simtom berulang, anda mungkin mengalami masalah UTI kronik. Berbincanglah dengan doktor tentang pencegahannya.

Sebab ke 4: Terlebih caffeine

Sesetengah orang menganggap caffeine boleh memberi rasa cergas, tapi bagi sesetengh wanita, caffeine boleh memberi kesan yang sebaliknya. Caffeine bertindak sebagai stimulant tetapi sekiranya mengambil terlalu banyak, ia akan menyebabkan keletihan.
Cara untuk mencegah adalah dengan mengelakkan caffeine sebanyak mungkin, bukan sahaja kopi malahan tea, coklat, minuman ringan atau apa-apa ubat yang mengandungi caffeine.

Sebab ke 5: Alahan makanan.

Makanan selalunya memberikan tenaga tetapi bagi sesetengah orang yang alah kepada makanan, ia boleh memberi kesan sebaliknya. Keletihan mungkin salah satu mereka alah kepada makanan. Sekiranya anda mengesaki yang makanan punca mengantuk dan keletihan anda, cuba elak makanan yang anda syakki itu dari suapan harian anda.

Sebab ke 6: Sleep Apnea

Sekiranya anda tidak mendapat tidur yang cukup, ada kemungkinan ia penyebab masalah anda. Tapi apa kata kalau anda sendiri tidak menyedari yang anda tidak cukup tidur?
‘Sleep Apnea adalah satu keadaan dimana anda secara tidak sengaja berhenti bernafas semasa tidur, yang menyebabkan anda terbangun secara tiba-tiba tetapi cukup lama untuk menganggu kitaran tidur anda. Ia lebih kerap terjadi kepada mereka yang berbadan gemuk dan berkait rapat dengan tidur yang berdekur.
Sekiranya anda pengidap ‘Sleep Apnea’ doktor selalunya akan menyarankan pengurangan berat badan dan menasihatkan anda berhenti merokok.
Dalam kes serius, pembedahan mungkin diperlukan untuk memastikan laluan pernafasan udara yang baik. Sekiranya tidak dirawat, Sleep Apnea boleh meninggikan risiko stroke dan serangan jantung.

Sebab No 7: Lemah Jantung

Sekiranya anda merasa cepat penat selepas aktiviti ringkas yang selalunya senang dibuat, mungkin ini masa yang baik untuk anda berjumpa dengan doktor. Keletihan selalunya bukan tanda awal sakit jantung tetapi sekiranya ia keterlaluan sifatnya selepas aktiviti ringkas dan anda dapati tiada jawapan jelas terhadap masalah tersebut, jumpalah doktor untuk pemeriksaan lanjut. Rawatan awal boleh menyelamatkan anda dari serangan jantung yang lebih serius.

shortcut computer....try la...

Kebanyakan para pengguna komputer hanya tahu shortcut keyboard yang dasar saja, seperti menekan tombol Control (Ctrl) dengan tombol P pada keyboard untuk print sebuah dokumen. 

Tapi tahukan anda, ada banyak tombol yang dapat difungsikan lagi. Untuk memperbesar tampilan di komputer anda secara cepat, untuk menutup window browser anda, semua shortcut ini akan membuat anda berada dalam halaman website atau masih banyak lagi hanya dengan tekanan jari saja. 


Menambah/menyimpan sebuah Bookmark
PC : Ctrl + D 

Mac : Command/tombol Apple (lihat sebelah kanan) + D


Hapus Selamanya
PC: Shift + Delete 


Menutup Browser Anda 
PC: Alt + F4 

Mac: Ctrl + Q


Tunjukkan Desktop (tampilan depan/utama komputer anda) 
PC : tombol Window (lihat sebelah kanan) +D 

Mac : F11


Mencari file atau folder yang ada di komputer anda 
PC : tombol Window + F 

Mac : Command + F


Mengubah ukuran tampilan (zoom) 
PC : Ctrl + golek  tombol roda mouse anda 

Mac : Command + tanda plus ; Command + tanda minus


Membuka tab browser yang baru  anda tutup di browser anda
PC : Ctrl + Shift + T 

Mac : Command +Z


Pindah-pindah diantara semua program yang sedang dibuka
PC : Alt + Tab 

Mac : Command + Tab 




boleh la anda cube yek...cnfirm menjadik...

selamat tahun baru....

salam peepss.....

hari ni 31/12/2011...hari ni last tahun 2011...esok da masuk tahun baru...ape azam tahun baru nanti ek???
atau pon azam tahun 2011 tercapai x??

kite harap sgt thn 2012 nanti bnyk bnda2 yang baik berlaku...aku harap anak aku boleh jalan..sian my baby..belom bleh jalan lagi walaupon da umur nk masuk 3 tahun dah..sian dia...cpt jalan yer syg...umi syg adik sgt2..

anyway,semoga tahun baru nanti korg2 pon maju ke hadapan dan success selalu..okey...ermmhh..tak de idea nk tulis..
jumpe lg thn 2012 yer..

byeee....

Thursday, December 22, 2011

borink....

salam peepss....

hye..dah 2 minggu aku tak jengah blog nih..agak berkerawang gak la kot..dua minggu tinggal..actually dua minggu ni agak sibuk la...sibuk main game kot..hihihiihihi..bkn la..cme agak malas jer nk bkak blog..bkn per,no idea nk tulis...sibuk ngn assignment lg..tp xbuat pon..hihihihi....

ntah la..2 minggu ni excited nk mani game jer..tu yg terleka jap...ni pon sbb nk buat  kje..hihihihi..klu tak buat kje tak gak jengah blog ni...sian blog kite nih kn...

hurm..nk tulis ape lg ek...nanti la kite pikir...xpon kite share la ape2 artikel yg best2 nanti..okey chow...

Wednesday, December 7, 2011

P1 bagus ke tak???

salam peeps./...sbnarnye tgh tak der mood sgt sbb line internet lembab giler....nk update ape2 pon payah,nk upload gmbr lagi lasusah..lembab ya amat..sbbnye my hubby beli P1 wimax... kat lembah klang nih p1 ni sgt 2 la lembab...kat tganu boleh la laju giler...perghh..sakit ati yg teramat sgt bile launch tenet gune P1 nih..hangin jer....


tu la my hubby nk beli tp xnk bincang dlu.main bli jer...skang nih..kelembapan..hummm....sangat2 tak suke..so nk surf internet pon malas...tdo dlu lah..


okey uolsss..jumpe lg yer...


mood ~~~sangat2 hangin.....

Monday, December 5, 2011

ASSIGNMENT

salam peeps...


hye guys..uols sume tau tak kes PP v Dato Balwan Singh (2003) cmner???? pergh..sesak pale otak woo nk menganalisis hal guaman nih...ni assignment criminal law kite..tp adesss...cm sabut klape kpala nk buat...please bg pndapat uolss..uhukk....

Sunday, December 4, 2011

pemilik nyawaku...



Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu
Tuhan... Baru ku sedar
Indah nikmat sehari itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalir berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...
Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

kenapa org melayu makan dengan tangan????



Setiap bangsa di dunia ini punya budaya tersendiri. Oleh sebab makan itu satu perkara yang wajib dalam hidup, cara makan juga merupakan satu budaya. Masing-masing bangsa ada budaya mereka tersendiri bagaimana mereka makan. 

Misalnya orang Cina menggunakan kayu (chopstick) dan orang Barat pula menggunakan sudu dan garfu. Tentu ada sebab yang rasional kenapa mereka amalkan cara itu. 

Orang Melayu makan biasanya menggunakan tangan kanan. Apakah rasionalnya dan kenapa orang Melayu makan dengan tangan ? 

Soalan ini dijawab dengan mudah di akhir abad ke-19 oleh seorang kerabat diraja Kedah yang menetap di Selangor bernama Tengku Kudin. Perkara ini diceritakan oleh seorang isteri pegawai tinggi British yang berkhidmat di Selangor pada masa itu dalam bukunya "Chersonese - The Guilding Off" oleh Emilly Innes. 

Pada suatu hari Tengku Kudin telah dijemput oleh British Resident menghadiri satu jamuan makan malam di rumah resident tersebut. 

Ketika semua tetamu jemputan telah bersedia untuk menghadapi hidangan, Tengku Kudin tiba-tiba bangun menuju ke arah paip air dan membasuh tangannya. Tanpa menghiraukan orang lain semuanya menggunakan sudu dan garfu, beliau dengan selamba menyuap makanan ke mulutnya dengan tangannya......... !

Telatah Tengku Kudin ini diperhatikan oleh seorang wanita Inggeris yang 
kebetulan duduk di sisinya. Merasa tertarik dengan perlakuan Tengku Kudin itu wanita tersebut lantas bertanya: "Kenapa anda makan dengan tangan ? 

Bukankah menggunakan sudu dan garfu itu lebih bersih dan lebih sopan ?"

Dengan selamba Tengku Kudin menjawab lantang dan dapat didengari oleh orang lain. Katanya:

"Saya makan dengan menggunakan tangan saya sekurang-kurangnya ada tiga sebab:

Pertama: Saya tau tangan saya lebih bersih dari sudu dan garfu sebab saya sendiri yang membasuhnya - bukan orang lain. Sudu dan garfu itu dibasuh oleh orang lain yang belum tentu cukup bersih.

Kedua: Saya yakin tangan saya lebih bersih kerana tangan saya hanya saya seorang saja yang menggunakannya - tidak pernah dipinjam oleh orang lain, sedangkan sudu dan garfu itu ramai yang pernah menggunakannya.

Ketiga: Saya percaya tangan saya lebih bersih kerana ia tidak pernah jatuh dalam longkang............. !!

Jawapan Tengkun Kudin ini menjadikan semua orang yang mendengarnya terlopong. Kalau sebelum itu ada antara mereka yang tersenyum sinis melihat Tengku Kudin menyuap makanannya dengan tangan tapi selepas itu masing-masing mengangguk mungkin kerana memikirkan ada logiknya jawapan tersebut.............

Moralnya: Kita jangan lekas menghina atau memandang jijik perlakuan orang lain yang berlainan dengan budaya kita. Masing-masing ada rasionalnya kenapa mereka berbuat begitu......

Saturday, December 3, 2011

perhimpunan umno...



ahaks...minggu nih kan minggu mesyuarat agung UMNO kn..huuhuh..bkn per...sajer jer nk share lagu tema Perhimpunan agung UMNO nih,..bkn nk cite pasal politik atau sebagainye yg dibentangkan di dalam UMNO just nk share lagu dia jer..best wooo lagu dia....jom check it out..



BERSATU, BERSETIA, BERKHIDMAT
Bersatu Kita Bersatu
Dengan Setia Berganding Bahu
Jiwa Teguh Berpadu
Kita Rumpun Melayu
Bersama Kita Bersama
Mendukung Hasrat Semua
Berjasa Pada Bangsa
Agama Dan Negara
Lambang Kita Yang Gagah
Dipandang Mulia Dan Indah
“Bersatu, Bersetia, Berkhidmat”
Cogan Katanya
UMNO Terus Mara
Untuk Rakyat Malaysia

Friday, December 2, 2011

angry bird sebenar..

salam peeps....


hye sumer....hari nih kite citer pasal game...hurmm..skang nih kan tgh top game angry bird..game burung yg sgt2 comel tuh...ahaaa..korg msti suke main game tuh kn..hahahha..klako pon ade lai kute main..


okeyh..today kite nk tunjuk gmbo angry2 bird tuh di dunia nyata..lg comel dari gmbo game tuh..cute2 jer..tp sume muke mcm garang @ tgh marah..perghh..cute giler seyhh...


jom kite tgk setiap satu watak angry bird tuh...


haaaa..ni watak utama dia...comel tak..cute sgt kan..rase nk picit2 jer lau jumpe..hihihihiihh..nme dia red alert...kening dia tuh yg dahsyat tuh...
yg wane kuning tuh slalu kite main dia boleh jadi laju berdesup klu tkan dia kn..hiihhi..nme dia lemon head...mmg btul la dia ade jambul yg cute tuh....
si biru ni pulak comel jer kecik..tp boleh tukar jadik 3 ekor mse kite main dia kn...nme dia blue quiff..comel kn..kn..kn...
haaa..yg itam bulat nih,mne dia top do...ijau yg muncung panjang cm burung kasawari ni nme dia mean green, icha ckup minat burung ijau nih..sbb dia suke ngn muncung si ijau nih..ahhaah..mcm2 lah si icha nih..last skali si putih debab tuh...nme dia sea bird...jambul tuh yg mahal tuh..hahhahah

okey lah..da tgk kn watak2 sebenar angry bird di dunia nyata..so,jom sambung main angry bird nih..okey...cawww....

assalammm....


Tuesday, November 29, 2011

my sweet little gurlz..





para suami dan yg bakal bergelar suami..kene bace nih taw..penting...



Peringatan untuk si suami :

"Usah membelakangkan pendapat isteri dalam membuat sebarang keputusan berhubung rumahtangga atau perkara lain. Minta pendapat isteri supaya ia berasa lebih dihargai."

"Suami yang gagal menonjolkan akhlak yang mulia, rasa hormat keluarga terhadapnya akan berkurangan. Kehilangan contoh yang baik dalam keluarga adalah punca anak-anak menjadi liar"

"Suami usah terlalu tegas dan kasar terhadap anak-anak kerana ia menganggu proses perkembangan dan emosi. Awasi bahasa percakapan dan hindari ungkapan kesat atau maki hamun"

"Suami yang bersikap ganjil atau gila-gila akan mengurangkan rasa hormat serta beri tekanan kepada anak-anak dan isteri. suami yang matang dan berwibawa akan dicontohi lagi dihormati"

"Suami yang tidak tetap pendirian dalam membuat keputusan tidak dapat membimbing ahli keluarganya dengan sebaik mungkin. Was-was dan ragu-ragu adalah punca kegagalan"

"Janganlan suami menggunakan cara mengertak atau mengugut isteri, walau untuk tujuan apa sekalipun. Perbuatan tersebut sebenarnya adalah memperbudak- budakkan isteri"

"Suami yang kerap pulang lewat kerumah akan beri tekanan pada isteri dan anak-anak. Berusaha seawal mungkin berada di rumah kerana seorang suami sering ditunggu kepulangannya"

"Suami yang tak bersedia memohon maaf daripada isteri sebenarnya ego dan akan menyakiti hati isterinya. Mengucapkan maaf pada isteri membuatkan suami lebih disayangi dan dihormati.

"Usah mengkritik isteri anda secara keterlaluan samaada penampilannya, masakkannya atau apa sahaja, kerana ia akan memadamkan kreaviti serta semangat si isteri"

"Usah berbohong terhadap isteri anda, kerana apabila terbongkar, kepercayaan isteri terhadap suami akan tergugat. Bersemuka dengan isteri akan menyerlahkan kejujuran anda"

"Isteri tidak gembira sekiranya suami terlalu kedekut dan berkira untuk perbelanjaan keluarga. Sesekali hiburkan hati isteri dengan menunaikan permintaannya asalkan tidak keterlaluan"

"Isteri mungkin kecewa jika suami gagal mengingati tarikh-tarikh penting dalam hidup merekaseperti ulangtahun perkahwinan dan kelahiran. Hargailah isteri dengan ucapan atau pemberian."

"Suami yang pendiam, dingin dan pasif dengan isteri sebenarnya gagal mengemudi perkahwinannya dengan baik. Kedinginan suami menyebabkan isteri rasa terpinggir dan tidak dipedulikan"

"Suami yang kurang komunikasi dan interaksi dengan isteri dengan keluarga menyebabkan anak dan isteri semakin menjauh daripadanya. Banyakkan sentuhan dan renungilah mata-mata mereka sedalam-dalamnya" .

"Seorang isteri takkan gembira sekiranya suami selalu perkecilkan dan pandang remeh pada diri atau tindakkannya. Pujian dan dorongan mampu meningkatkan semangat isteri".

"Suami usah bermata keranjang kerana sikap yang sedemikian menunjukkan ketidakmatangannya, disamping melukakan hati isteri serta menggugat kepercayaan isteri terhadap si suami."

"Suami yang cemburu buta adalah suami yang tidak rasional. cemburu adalah tanda sayang, namun berpada-padalah kerana ia boleh merosakkan kesabaran dan kepercayaan isteri."

"Suami yang cetek ilmu agamanya tidak dapat berfungsi sebagai ketua keluarga dengan cemerlang. Kegagalan beri nilai rohani kepada mereka membenihkan kemungkaran dan kerosakkan"

"Suami yang terlalu ego akan membuat isterinya tertekan. sikap tersebut megenepikan isteri dan dia merasakan tidak berguna lagi dalam apa jua tindakan dan keputusan"

"Suami yang tak jujur dalam hubungan akan meruntuh rasa kepercayaan isteri padanya. Perkahwinan adalah perkongsian manakala kejujuran adalah kunci bahagia dalam rumahtangga"

"Suami yang gagal menguruskan masanya dengan baik dan berkesan turut gagal dalam meluangkan masa bersama isteri dan anak-anak. Usah jadikan rumah ibarat tempat persinggahan"

"Usah bandingkan isteri dengan wanita lain kerana setiap manusia mempunyai keistimewaan sendiri. Sudah lumrah kiranya ada kekurangan kerana mereka dijadikan Allah untuk saling melengkapi."

"Elakkan mungkir janji dengan isteri dan anak-anak kerana kegagalan menepati janji pasti akan mengecewakan hati mereka. Usahlah berjanji jika tidak bersedia menepatinya" .

"Usah biarkan urusan rumahtangga dan pendidikan anak-anak pada isteri sahaja. Walaupun isteri diamanahkan membimbing mereka. Suami perlu bersana beri perhatian sewajarnya".

"Suami usah memendam perasaan jika tidak berpuashati dalam sesuatu perkara, ia barat gunung berapi yang pasti akan meletup bila-bila masa dan boleh memakan diri".

"Suami yang abaikan rumahtangga, tak beri perhatian kepada isteri dan akan-anak buatkan mereka rasa tak diperlukan. Bijaklah memperuntukkan masa dan sesekali bercuti bersama mereka".

luahan hati binatang..~~kalau la aku boleh berkata2~~..hikhikhik

Sedap-sedap jer korang kata BODOH MCM LEMBU ye ?!! ingat aku sekor je ke yang bodoh tak sekolah ? Tu banyak jer binatang lain tak pergi sekolah apsal tak kata bodoh cm kambing ker ayam ker cm gajah ker.....




Ikut suka aku la nak makan anak aku, aku lapar!!! Yang dorang kecoh-kecoh HARUAN MAKAN ANAK nie apahal ? kutuk-kutuk aku pun harga aku berapa dah sekilo, mahal kan .. kan ... kan ..  




Kenapa lak babitkan nama aku nie ? APASAL MACAM KERA KENA BELACAN ? Aku bukan makan sambal belacan pun~ tak glamer langsung la ! Letak la MACAM KERA KENA MANIS GULA kee... manis sikit!  




Aku tak mandi pun tetap ada harga beb?? Eleh... kata aku tak mandi..MALAS MANDI MCM KAMBING... tu ayam,arnab lembu tu pun bukannya mandi pun, apasal aku jer yang jadi bahan persamaan, Ini tak ADIL




Elehhhh... apa hal jadikan aku perbandingkan lak nie...?? MULUT BISING MACAM MURAI TERCABUT EKOR... .Tu pompuan-pompuan tu lagi la... mulut dorang lagi bising kalau membebel..  




Serius x faham kenapa orang selalu mencarut guna nama aku?? apa salah akuuuu..??? walaupun aku haram untuk dimakan oleh umat Islam, takkan la sampai nama aku pun korang guna buat bahan mencarut! betul2 x adil neh! (luahan hati si khinzir...)  


cmtu la luahan2 hati haiwan2 yg slalu kite bandingkan..hahahha..lau dia pndai ckp agak2 brani tak kite bandingkan dia dgn bnda2 yg buruk??haahahhaahaha...

lengangnye.....

salam peepss...

huhuhu...mcm tak percaya kite leh update entry kat opis...hihihihi..selalu bz yg teramat sgt la... dan tak boleh bukak sbb all my bozz sume ader..tp hari ni sume papa2 bos dan mama bos sume xder....boleh la cilok jap bukak...tp bukan dok melangut kat tenet jer sepanjang hari taw..kje hakiki kite ttp buat... selingan2 jer nih..lg pun blog tak leh bukak...xtau knape...yg boleh bkak kot dashboard jer,ngn update entry...

hari ni sepatutnye ade audit 5s... ala yg sisih,susun,sapu, seragam dan sentiasa amal tuh...tp memandangkan sume org tak der so diorg tangguh kot...senyap jer..opis pon senyap sunyi jer...actually diorg sume pi dgr taklimat pasal skim perkhidmatan yg baru nih skim SBPA tuh..ala yg PM bentangkan mase bajet ari tuh... dapat la nanti kenaikan gaji...huhuhuhu..tp yg tak bestnye kite taknk la sain pencen umur 60... gile babas nk kje smpi umur 60..time tu da nyanyuk dah..nk pgang pen pon da gigil2 dah..hihihiihih....cukup la ari tuh da sain smpi umur 58...xmo dah nk smpi 60...jge cucu2 lg baik dari jge fail2 kat opis tuh..hahhaaha..

ehh...bestnye dapat tulis panjang2..idea bnyk la time org takder nih...hahahahaha....kite nk crite pasal pew lg ek??hurm...rase ok dah kot...xmo lah cite pnjg2 sgt..nti sok xde cite lak nk buat..hihihiih...

okey lah guys..smpi sini jew lah dlu..nk buat kje sikit..ade mse nanti kite update lg...maybe hari ni boleh masuk 3,4 entry kot..tu pon lau keadaan masih mengizinkan la..

okey..enjoy ur days..kje lek lok yer sume...blogwalking jgn lupe..daaaaaa.....assalam...

Sunday, November 27, 2011

bulan Muharram

1. Bulan Muharram ialah bulan pertama dalam kalendar hijriah.

2. Bulan Muharram adalah salah satu dari pada bulan-bulan Haram.

Allah berfirman, ”Sesungguhnya bilangan bulan pada sisi Allah adalah dua belas bulan, dalam ketetapan Allah di waktu Dia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan haram.
Itulah agama yang lurus, maka janganlah kamu menganiaya diri kamu dalam bulan yang empat itu, dan perangilah kaum musyrikin itu semuanya sebagaimana mereka pun memerangi kamu semuanya, dan ketahuilah bahwasanya Allah beserta orang-orang yang bertakwa.” (At-Taubah: 36)

Nabi saw. bersabda, “Satu tahun itu ada dua belas bulan. Di antaranya ada empat bulan suci. Tiga bulan berturut-turut iaitu Zulkaedah, Zulhijjah dan Muharram. Dan satu bulan lagi adalah Rejab yang terletak antara Jamadil Akhir dan Sya’ban.” (HR Muslim no. 1679)

Bulan Haram yang dihormati itu ialah: Zulkaedah, Zulhijjah, Muharam dan Rejab.

Umat Islam dilarang berperang dan berbunuhan dalam bulan-bulan ini kecuali jika mereka diugut.

Larangan untuk melakukan maksiat adalah lebih keras dibanding bulan-bulan lain.

Abdullah Ibnu Abbas ra. mengatakan maksiat yang dilakukan di bulan haram adalah lebih besar dosanya dan amal baik yang dilakukan di bulan haram adalah lebih besar pahalanya. (Tafsir At-Thabari)

Al Allamah Ibnu Hajar menulis, telah meriwayatkan oleh Abi Daud bahawa Nabi (صلى الله عليه وسلم) memandubkan (yakni SUNAT) berpuasa di BULAN-BULAN HARAM .

Dari Abu Hurairah r.a. katanya Rasulullah s.a.w. bersabda, "Puasa yang paling utama sesudah puasa bulan Ramadan ialah puasa di bulan Muharram". (HR Muslim no. 1163)



sama-samalah kite mengambil keberkatan di bulan Muharram ini...semoga kite menjadi lebih baik dari sebelumnya....Insyaallah..

seronok nye hari mingguu....

salam peeps...


seronok btul dapat menikmati hari minggu yg begitu indah...hahahah...tak yah bngun pg2...slalu walaupun hari ahad kite asyik slalu jer kne bngun awal...sbb ade kelas...memandangkan hari ahad ni xde kelas,so kite dapat la bngun lmbt ckit...hehehheheh..letih la awk....kje..kje..kje..pastu sabtu ahad kelas..xde wktu nk rehat pon...rehat pon wktu mlm sekejap jer...xrase ape pon..tp walaupon pnat kje bdn kite tak gak kurus2..hhehheheh...lalalalala...makin bam..bam lg  ade la..hihihiih...cmtu pon boleh ek..hahahahh..


tghari td jenguk la jap umah kite kt bndar saujana putra..da siap dah... tggl tak pindah lg jer sbb tgh renovate..cadang nk renovate dlu bru pindah..alang2 nk duduk kn,baik renovate trus..lg snang..xyah pkir nk renovate lg pas da pindah..


tgk rmai da jiran2 dah pindah..yg tak pindah lg tu sume tgh renovate umah..tak sabar wak kite nk dok sendiri..hubby kite pon xsabr gak..anak kite lg la xsabar..hihihhihih


Insyaallah,lau line tenet ni da ok nanti kite upload gmbo umah kite..umah kite xde la sebesar banglo atau single storey..umah kite standart teres jer..hihihi xpe la kn..aset gak tuh..ade duit lbh mse akan dtg kite cri umah lain lak kn...buat harta lagi...


gmbo bwh ni gmbo contoh jer taw...gmbr ilustrasi lam katalog...tp lbh kurg jer la..sbb da jadi mmg rupe cenggini....hihiiih...


ookey peepss..jumpe lg di lain mase....cawww....assalam..



Saturday, November 26, 2011

selamat menyambut tahun baru MAAL HIJRAH 1433


Selamat menyambut Awal Muharram dan Maal Hijrah 1433H kepada semua rakan-rakan dan pengunjung blog saya nih, serta seluruh semua umat Islam disegenap pelusuk dunia. Bermulanya tahun baru bagi umat Islam dengan semangat dan perubahan ke arah yang lebih baik dan sentiasa berada di dalam rahmat NYA. amin.

Awal Muharram atau Hari Maal Hijrah merupakan suatu hari yang amat istimewa kepada kita sebagai umat Islam kerana ia menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam di mana pada tarikh inilah baginda Nabi Muhammad telah berhijrah dari Kota Makkah ke Kota Madinah iaitu pada tahun 622 Masihi.

Hijrah dalam konteks ini boleh dikembangkan pengertiannya kepada berubah dari satu kedudukan yang normal atau biasa kepada satu kedudukan yang lebih baik.

Sempena menyambut kedatangan tahun baru ini marilah kita sama-sama menyusun strategi baru dalam hidup kita agar menjadi insan yang lebih baik dalam kehidupan seharian dan insan yang lebih bertaqwa di sisi Allah SWT.


Thursday, November 24, 2011

dari sahabat untuk sahabat



maafkan aku Sahabat..
saat kau sedang di uji..
aku hanya mampu menjadi pendengar..
aku hanya mampu menangis 
aku hanya mampu menasihat
aku hanya mampu memberimu semangat..
sedang...
aku x mampu membantumu..
aku x mampu berbuat apa-apa pun untukmu..
bukan aku..
x mahu..bukan aku x sudi..
tapi...tanganku ini bagai diikat & digari..
mana bisa aku membantumu..
wahai Sahabatku...

apa yg kumampu...hanyalah
mendoakanmu...pd Tuhan kita..
Ya-Allah...
Kau Maha Mendengar
rintihan hambaMu yg sedang Kau uji
ketika ini..
aku x mampu membantunya ya-Allah..
aku mohon pdMu ya-Allah
Kau ringankanlah penderitaan Sahabatku
Kau bantulah dia..menjadi manusia tabah
dengan ujianMu..
Kau dengarlah permohonannya
Kau berilah kekuatan pdnya
agar dia bisa bangun semula
meniti hari-hari depan
dengan penuh ketabahan

Kau lindungilah dia dr segala
kesulitan &
Kau selamatkanlah dia dr
manusia-manusia yg bisa memudaratkan dirinya..
Kau bantulah setiap kesusahan dirinya..
Kau tunjukkan pdNya
setiap apa yg Kau uji pd dirinya
adalah bukti kasih sayangMu pdnya...

Sahabatku...
biar apa pun ujian yg menimpamu
ingatlah..
itu tanda kasih sayang Allah pd hambaNya..
kau bertuah Sahabatku..
kerana Allah memilihmu
menjalani ujianNya..
walau seperit mana pun dugaan itu..
ingatlah pdNya selalu..
kerana Allah tidak pernah membiarkanmu..sendirian
setiap ujian itu, mengikut kemampuanmu..

**************************************
Hanya inilah bentuk bantuan
yg mampu kuhulurkan pdmu Sahabat
di saat tanganku kuat terikat...
dan...
tangan yg terikat inilah
yg mampu ku tadah pdMu ya-Robb
buat Sahabatku....♥♥♥
Semoga hidupmu kembali tenang..
setenang air di tasik..
setenang langit nan membiru....
setenang senyumanmu....~~

harimau muda punye citer...

salam peepsss....




skang ni sume dok cite pasal harimau muda yang berjaya menewaskan sang garuda indonesia di sukan sea yg bru berakhir ari tuh...almaklum la..pasukan harimau muda kite telah menewaskan indonesia sekaligus memenangi pingat emas  dengan kemenangan melalui sepakan penalti 5-4...


rata2 blog ade menitipkan hal nih..sy pon tumpang gembira dengan kemenangan harimau muda kita..almaklum la...pasukan malaysia ni sentiasa diejek..dicemuh oleh negara2 lain..kesian tgk...lg2 indonesia..ape yg diorg tak puas ati ngn malaysia pon sy tak tau...padahal majoriti rakyatnye mencari rezeki di malaysia..bukannye malaysia ade bunuh rakyat indon pon...indon yg bunuh malaysia lg ade la...




mungkin karma tu sgt kuat...doa org teraniaya kn..pasti Tuhan akan makbulkan..dan skang,mmg benar org yg slalu dicemuh...di ejek..smpikan lagu kebangsaan kite pon diorg tak hormat,telah menewaskan pasukan indonesia yang dianggap hebat dan wira sgt tuh..tgk dari peringkat kumpulan jer pon malaysia da tewaskan indon..huhuhuhuhu...




tahniahla kat penjaga gol malaysia..sgt2 fit mse sukan sea nih..btul2 bgus la...bnyk gak cubaan indon dia tewaskan...apepon Malaysia sudah melangkah sebagai jagoan asia tenggara yg baru..keep it up guys...jgn rosakkan nama malaysia yg korg bawak tuh..all the best to uolsss...



walaupon malaysia tewas dengan syria 2-0 pd kelayakan olimpik smlm ,diharap malaysia akan terus cemerlang menentang bahrain pd ahad ni..sempena tahun baru 1 muharam, membawa semangat baru kepada harimau muda kita....


daaaaa.........................

Monday, November 21, 2011

knape perlu ada hasad dengki???

ape la nasib dibenci org..ape yang kite buat semuanya diperhatikan...padahal tak de buat salah pun...skali buat salah smpi bile2 la kne cop kite ni org salah....sudah nasib badan....masih ade yang tak puas ati...sudah2 la tuh...

malas nk cerita bnyk2 sbb skang nih org2 yg dikenal sudah mula membaca blog aku nih,..kekadang spy pon ader...cume nk bgtau..rezeki lau Tuhan nk bagi dia akan bagi..tak kire la care apepon yg org tu buat utk menyekat rezeki seseorg,klu Tuhan da ckp dia nk bg,cnfirm org tu buat cmne pon xkn jadi...so jgn la berniat nk sekat2 rezeki org...kite ni tak de kuasa nk buat semua tuh...

kite ni sekadar membuat perancangan jer...klu tak jadi tu xla...xpayah la bersungguh nk jatuhkan org...manis mulut kat depan,di belakang mulut lebih tajam dari pedang....sampai bile nk ade perasaan hasad dengki tuh??? jangan sampai satu hari nanti Tuhan balas balik..satu ape pon ko tak dapat nanti...lg kesian kan...

bab memerhati mmg no satu..ape2 yang tak betul pon perhati kami dulu....saje jer buat lakonan opera yg kurang menjadi tu..utk ape...kesian tgk..tak de sape nk layan...sbbnye??? da tau dah perangai tuh..knal sgt dah...

hurm..da pndai nk pangkah2 org ek...klu pilihanraya boleh la pangkah2...tp 4 me..pangkah la selagi boleh ko pangkah..nk gak tgk smpi stakat mane nk memangkah..hurmmm....

okey lah..x larat la nk layan benda2 mcm nih...mungkin perasaan hasad dengki tuh mendalam sgt kot..tu yg sentiasa tak puas hati...

haiii.....sabarlah wahai hati..sesungguhnya Tuhan lebih mengetahui....

okey peeps...jgn ade PHD ni okey...tkut kelak makan diri....daaaaa.....

anda pemarah???



Semua orang pasti pernah marah. Kerana marah merupakan sifat fitrah yang dimiliki oleh semua manusia. Bohong besar jika ada orang di dunia ini yang mengaku dirinya tidak pernah marah.
Secara amnya, manusia diciptakannya sebagai makhluk yang bersosial yang sentiasa berinteraksi dengan orang lain, sangat mungkin terjadinya perbezaan pendapat dan watak yang boleh memicu kepada kejengkelan dan kemarahan. Hal ini sangat sangat biasa, terutama dalam kehidupan rumah tangga, perselisihan suami isteri seringkali tak boleh dihindari.

Bukankah Rasulullah telah bersabda :
Sesungguhnya orang yang kuat adalah orang yang mampu mengendalikan dirinya ketika marah.” (HR. Bukhari)
Umar bin Khaththab a pernah berkata di dalam khutbahnya, “Orang yang beruntung di antara kalian adalah orang yang terjaga dari ketamakan, hawa nafsu, dan amarah.”

Apabila Kita Terlanjur Marah
Bagaimana bila kita terlanjur marah? Hendaklah kita segera sedar, dan berusaha mengekang dirinya agar kemarahannya tidak terus berkelanjutan.
Segera minta maaf merupakan langkah tepat untuk meredam suasana, agar kemarahan tidak bertambah dengan sederet efek negatif yang mengancam keutuhan keluarga. Bila suami yang khilaf terbelenggu oleh nafsu amarah, segeralah meminta maaf kepada isteri. Isteri juga harus berlapang dada untuk memaafkan si suami.
Semoga amarah yang disesali dan minta maaf akan menjadi pembersih dosa orang yang dimarahinya.
Rasulullah bersabda, “Ya Allah, sesungguhnya aku adalah manusia biasa. Oleh kerana itu, sesiapapun kaum muslimin yang telah aku maki atau aku laknat, jadikanlah hal itu sebagai penyucian dan rahmat baginya.” (HR. Muslim)
Kita semua berharap, bila suatu ketika kita khilaf dan terlanjur marah, semoga kemarahan kita menjadi rahmat bagi orang lain. Yakni saat kita segera sedar, menyesal dan meminta maaf dengan kekhilafan kita.

Dua Jenis Marah: Marah Terpuji & Tercela
Marah sering diklasifikasikan menjadi dua jenis. Pertama, marah yang terpuji, iaitu bila dilakukan dalam rangka membela diri, kehormatan, harta, agama, hak-hak umum atau menolong orang yang dizalimi. Kedua, marah yang tercela, yakni marah sebagai tindakan balas dendam demi dirinya sendiri.
Dalam kehidupan keluarga, seorang isteri akan menerima kemarahan suami, bila suaminya marah dengan landasan keagamaan yang kukuh. Suami marah kerana ingin membela prinsip agama yang mungkin dilalaikan oleh isterinya. Inilah marah yang berbaloi, marah yang berkualiti.
Suami marah tidak semata-mata kerana perkara-perkara yang bersifat keduniaan, atau hal-hal remeh yang tidak memiliki kaitan dengan agama. Suami marah kerana didasari alasan yang bersifat syar’ie, walaupun itu harus, tetapi ia masih lagi dalam batas kewajaran dan tidak boleh berlebihan.
Marah seperti inilah yang pernah dilakukan Rasulullah dalam hidupnya. Diriwayatkan dari Abdullah bin Mas’ud bahawa dia berkata, “Kami pernah bersama Rasulullah melalui sebuah sarang semut yang telah dibakar.
Nabi lalu marah dan bersabda, ‘Sesungguhnya tidak patut bagi manusia untuk menyiksa dengan siksaan Allah’.” (HR. Ahmad dan Nasa’i)

Penutup : Berikan Kemaafan, Tenangkan jiwa
Kunci kelapangan jiwa dan ketenangan hati adalah di dalam roh kita ini tiada kebencian terhadap orang lain. Dan ia adalah salah satu dari kunci-kunci syurga.
Pada suatu hari, Rasulullah SAW bersama sahabat-sahabatnya sedang duduk bersama. Tiba-tiba baginda bersabda: “Akan datang selepas ini seorang ahli syurga.”
Maka muncul lah fulan bin fulan. Keesokannya juga sama, Rasulullah bersabda perkara yang sama, dan muncul fulan bin fulan yang sama. Keesokannya lagi juga sama. Rasulullah SAW bersabda perkara yang sama, dan muncul fulan bin fulan yang sama.
Akhirnya seorang sahabat Rasulullah pergi berziarah ke rumah lelaki itu, dan tidur di rumahnya untuk menyiasat apakah amalannya. Selama tiga hari, sahabat Rasulullah itu tidak menjumpai apa-apa ibadah yang hebat, yang besar,yang menarik. Akhirnya dia menyatakan hajat sebenarnya tidur di rumah lelaki itu.
Lelaki itu menjawab: “Ibadahku adalah sebagaimana yang kau lihat. Tiada yang menakjubkan. Biasa-biasa sahaja.”
Sambung lelaki itu: “Tetapi di dalam hatiku tidak ada sangka buruk, rasa benci, kepada saudara-saudara mukminku.”
Sebab itu, Islam menganjurkan bermaafan.
Sebab dengan kemaafan, hati manusia itu akan bahagia.


layakkah dipuji????

Saat hidupmu di kedudukan teratas..
kau dipuja-puji dek manusia..
terasa kembang kempis gumbira..
semua yg memandangmu
cemburu dgn kejayaanmu..
b'jalan bagai x jejak bumi..
berdiri bagai di awang-awangan..

Ucapan tahniah disana sini
dengupan jantungmu bagai x henti
berdebar-debar tatkala dipuji
serasa dunia milikmu..
semua yg kau kecapi
bagai mutlak rasa dihati

namun jgn kau lupa..
dari mana datangnya semua itu..
kejayaanmu..kebanggaanmu..
kenikmatan yg kau kecapi
yg menjadikan kau dipuja dipuji

kembalilah kepada PengAnugerahi..
kerana ia bukan milik mutlakmu..
kembalilah kepada Sang Pencipta
kerana Dialah yg menganugerahkan
semuaNya kepadamu..
kembalilah kepadaNya
dengan Istighfar..
dengan bertasbih..bertahmid
memujiNya..memujaNya..

kau..x layak dipuji
sekiranya kau lupa utk memujiNya..
kau x harus dianugerahi
sekiranya kau lupa utk mensyukuri nikmatNya..
kau x perlu di puja..
kerana Allah saja yg berhak di Puja...
kerana segala Puji-Pujian adalah milikNya..~♥~

kelebihan solat malam...



Saidina Umar al-Khattab menyatakan kelebihan solat malam dengan berkata: “Sesiapa mengerjakan solat malam (tahajud) dengan khusyuk nescaya dianugerahkan Allah sembilan perkara, lima di dunia dan empat di akhirat. Kurniaan di dunia ialah:-
* Jauh daripada segala penyakit
* Lahir kesan taqwa pada wajahnya
* Dikasihi sekelian mukmin dan seluruh manusia
* Percakapannya mengandungi hikmah (kebijaksanaan)
* Dikurniakan kekuatan dan diberi rezeki dalam agama (halal dan diberkati)
Sementara empat perkara di akhirat ialah:-
* Dibangkitkan dari kubur dengan wajah berseri-seri
* Dipermudahkan hisab
* Cepat melalui sirat al-Mustaqim seperti kilat
* Diserahkan suratan amalan pada hari akhirat melalui tangan kanan.”
Solat malam adalah solat yang penting antara solat-solat sunat yang lain. Rasulullah S.A.W pernah ditanya, “Solat apakah yang paling utama selepas solat lima waktu?” Beliau menjawab dengan tegas, “Solat malam!” (Hadis Riwayat Muslim).
Beberapa keutamaan yang diperoleh oleh para pengamal solat malam adalah seperti berikut:
1. Tercatat sebagai orang yang baik dan berhak mendapat anugerah rahmatnya (Surah adz-Dzariyat ayat 15 hingga 18).
2. Mendapat penyempurnaan di atas kekurangan dalam ibadat wajibnya, hingga dapat menempati darjat yang terpuji (Surah al-Israk ayat 79).
3. Mendapat pujian daripada Allah (Surah al-Furqan ayat 63 hingga 64).
4. Dilihat sebagai orang yang beriman (Surah as-Sajadah ayat 16).
5. Darjatnya dibezakan dengan orang yang malas (Surah az-Zumar ayat 9).
Beberapa petikan hadis berikut menyebut beberapa fadilat dan keindahan lain solat malam. Antaranya adalah hadis daripada Abdullah bin Amr bin Al-‘Ash yang berbunyi, Rasulullah S.A.W berkata kepadaku, “Abdullah, jangan jadi seperti polan yang pernah mendirikan solat malam kemudian meninggalkannya,” (Hadis Riwayat Bukhari-Muslim).
Salman al-Farisi menceritakan, Rasulullah S.A.W berkata, “Kerjakanlah solat malam, kerana itu adalah kebiasaan orang soleh sebelum kamu, jalan mendekatkan diri kepada Tuhan, penebus kesalahan, pencegah dosa, serta penghindar penyakit.

~Jom Solat Malam~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.