Saturday, June 14, 2014

Jenis-jenis BOSS



Assalamualaikum and salam sejahtera semua....selamat berhujung minggu...

selamat membaca artikel kite ni ek...

hari ni kite nak cite sikit pasal Boss... korang sume ade boss kan, so, jom tgk boss korang jenis mcm mane ek...

cekidautttt....

Hidup bekerja makan gaji memang tak dapat lari dengan perangai boss. Selagi kite bekerje dgn org lain selagi tu la kite ade boss. kalau jadi CEO pon ade Boss Jugak, pemegang saham la bossnye..lain la klu kite ade bisnes sendiri, kitelah bossnye. macam2 jenis boss ade, ade yang ok, ade yang tak ok. selalunya kita nampak yang tak ok jer, yang ok kite buat2 tak nampak...biaselah..manusiaa

BOSS JENIS 'YES BOSS'
boss jenis mcm ni letih kita dibuatnya, mana taknya, apa yang boss besar suruh, apa yang boss besar kata CONFIRM dia akan ckp YES BOSS walaupon benda tu tak betul dan bukan keje dia. Yang buat kerjanya nanti kita..dia senang2 jer cakap 'yes boss'.. yang buat lagi boring arahan yang dia 'yes boss' kan tu semuanya merapu, mengarut, membazir dan takde makna.

BOSS JENIS TAK PERCAYA ANAK BUAH
Confirm letih woo... Mana taknya,tak percaya tahap gaban punye.. Benda2 kecik pon nak disemaknye satu2. kadang2 tu sampai duduk sebelah kita, tengok kita buat kerja macam mana.. perghhh...stress...

BOSS JENIS MANJANG NAK CEPAT
Memanglah kerja tu kadang2 nak cepat siap. Tapi lemas kalau kerja dengan boss jenis ni. Baru je bagi kerja tak sampai 2 minit tanya kita da siap ke belom? Lepas tu dia dok tanya2 sampai la kita siap kerja tu. kot ya pon bagi la masa sikit. Kalau kerja yang perlu analisis bagai. Takkan la seminit dua dah siap.

BOSS YANG KITE TAK PAHAM AMENDE DIA NAK
Haaaa....boss yang jenis ni mmg banyak. Bila time bagi kerja kat kita seolah-olah dia bg freedom la kononnya...waaaa..mcm ok jer bunyik tu. Tapi bila kita tunjuk output kat dia, haaaa...mcm2 la katanya. Bukan mcm ni yg dia nk la, nak mcm ni la...Ah sudah, ckp awal2 kan senang nak mcm mane...same2 tak sakit ati... Iye dak??

BOSS YANG TAK KONSISTEN
Boss jenis ni mmg letih la. Memang tahan sabar je la. Suruh buat macam ni, jumpa dia sekali dia ubah lak tang lain. Jumpa lepas tu lain pulak disuruhnye. Setiap kali jumpa, setiap kali tu lah diubahnye arahan.. Tak yah jumpe lah senang.

BOSS JENIS TAK COVER ANAK BUAH
Boss jenis ni pon ramai... Jenis nak selamatkan diri dia jer. Bile ada salah , kena tegur dengan org atas, dia tala ke kita pulak. Padahal semua yang kita buat dia da approve. Ini boss yang nak lari dari tanggungjawab. Yang elok atau dapat pujian memang dia kaut semua.. Bab-bab negatif ni semua salah kita. silap2 depan boss besar dia tala kita.. Best kan..

BOSS YANG TAK NAK DENGAR PENDAPAT ANAK BUAH
Mentang-mentang lah dia boss, bila dlm meeting tu serupa mcm tak payah buat meeting. Orang bagi pendapat dia cantas, perhabisnye meeting tu semua pendapat dia aje yang betul. Orang lain ni pakat cukup syarat je datang meeting. Dia nak suh org dengar dia bercakap, tu jer matlamat dia buat meeting.. lau tak org tak dengar ckp dia..hurmmm...pening-pening....


soooo...boss korang mcm mane...ade tak kene setepek2 mcm kt atas..boss kite? hahahhaha...biar lah rahsia...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.