Saturday, July 30, 2011

resepi ketupat sotong..

ahaaa....ni ade lagi resepi untuk berbuka puasa..iaitu resepi ketupat sotong..lau ade yg tertanye2 ape ketupat sotong nih ek...haaa...ni la mkanan faveret org pantai timur..nk2 yg kat terengganu tuh...sbbnye...my hubby org terengganu..mmg suke la lau aku buat ketupat sotong nih....
jom share resepi....


Bahan-bahan:

1 kg sotong
250gm beras pulut
2 ketul gula kabung (gula melaka) ataupon boleh guna gula pasir..ikut pada kesukaan manis..
500ml santan (sederhana pekat)
½ sudu teh garam



Daun pandan secukupnya
halba
bawang merah
halia
Cara memasak:

1. Bersihkan sotong



2. bawang merah dan halia dimayang halus

3. Masukkan beras pulut yang telah direndam dengan santan pekat, ke dalam badan sotong (1/3 bahagian sotong)



4. Masukkan sotong tersebut ke dalam periuk yg telah diletak santan, garam, halba dan gula melaka.berserta bawang dan halia yang dimayang tadi.

5. Kemudian masukkan daun pandan. Kacau rata dan masak sehingga pekat. Sedia dihidangkan.


selamat mencuba :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.