Saturday, April 23, 2011

rendang daging



BAHAN-BAHAN

BAHAN DIREBUS (CAMPUR GARAM)
500gm Daging
200gm Paru
200gm Hati

BAHAN DiGILING LUMAT
6 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
3 inci halia
3 inci kunyit hidup
2 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
2 sudu kecil rempah bulat
15 batang serai
6 tangkai cili kering
30 biji cili api kampung

50 biji terung berembang
½ cawan minyak masak
I mangkuk santan pekat
3 sudu kerisik


CARA-CARA

Tumis kesemua bahan-bahan yang digiling menggunakan minyak panas, tumis sehingga naik bau. Masukkan bahan-bahan yang telah direbus tadi, masukkan santan & kerisik. Gaul rata & perasakan dengan garam & gula secukup rasa.Masukkan terung. Masak sehingga sebati & kering. Matikan api & sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...